Pressmeddelande 2021.04.08

Ny konsumentguide ger underlag för bättre bostadsköp

Ett vanligt problem för köpare av bostadsrätt i nyproduktion är att veta hur den nya bostaden kommer leva upp till ens förväntningar eftersom köpet oftast görs på ritning. Nu lanseras en ny oberoende konsumentguide som hjälper spekulanter att förhandsgranska sitt köp.

– Idag får konsumenter alldeles för lite med information om sitt bostadsköp, menar Lisa Deurell som är initiativtagare till den nya guiden och som till vardags arbetar som arkitekt.

Utifrån sin erfarenhet som arkitekt i bostadsbranschen delar Lisa med sig av vad man som konsument bör hålla koll på gällande byggd kvalitet för den nya bostaden. Hon ger några exempel:

  • – Ett väldigt konkret exempel är att ta reda på hur mellanväggarna är uppbyggda. Klarar de vägghängda hyllor och innehåller de ljudabsorbenter så att man slipper ljudläckage mellan olika rum? Sen är såklart helhetsupplevelsen väldigt viktig. Fasadernas utseende, gårdens utformning, att entrén och trapphuset känns välkomnande och så vidare. Dessutom tycker jag att man bör ta ställning till byggnadens miljöpåverkan och eventuella riskkonstruktioner. 

För att hjälpa köparen att ta ett mer välinformerat beslut har Lisa tagit fram en checklista som han eller hon kan gå igenom tillsammans med mäklaren. En anledning till den bristande informationen menar Lisa är att bostaden vanligtvis säljs medan projektet ännu ligger på ritbordet. Beslut kring produkter och utföranden tas i ett senare skede först när kunden redan skrivit under ett bindande förhandsavtal.

     – Med det bakvända upplägg vi har idag saknas incitament för att bygga med god kvalitet hela vägen och det är tyvärr köparna som får ta den smällen. Men med min konsumentguide får bostadsspekulanter verktyg att kritiskt granska sitt bostadsobjekt och får på så sätt ett bättre underlag innan beslut, säger Lisa Deurell.

Kontaktuppgifter

Lisa Deurell
tel 0736-541644
press@köpanyproduktion.se

Presspaket

För oberoende kommentar av expert går att kontakta Ola Nylander, Konstnärlig professor på Chalmers och föreståndare för CBA (Centrum för boendets arkitektur). Ola har publicerat ett antal böcker kring temat bostaden, bland annat ”Svensk bostadsarkitektur: utveckling från 1800-tal till 2000-tal” (2018)

Ola Nylander
tel 073-0346348
ola.nylander@chalmers.se